Aftasten voor Triumphera D1 in bekerduel

Na de zegetocht van vorig jaar is Triumphera dames 1 gepromoveerd naar de 1e klasse. De competitie start pas 3 oktober a.s. maar daaraan voorafgaand wordt in een kleine poule een drietal bekerwedstrijden gespeeld. Op donderdagavond 12 september werd daarvan de 1e wedstrijd gespeeld tegen AVC’69 uit Akkrum. Een ervaren 1e klas team. ‘Deze drie wedstrijden kunnen wij mooi gebruiken om te kijken in hoeverre we goed mee kunnen komen op dit niveau in de competitie en waar we nog aan moeten werken’ aldus coach Jan Vonk. Hij beschikt dit seizoen over een selectie van maar liefst 10 speelsters.
De basis zes voor deze wedstrijd zijn Nicole Henstra en Liesbeth Huttema op de spelverdeling/diagonaal, Lieneke Hoof en Bianca Wijbenga op de midpositie en Jellianne Bergsma en Greetje Dobbinga op de buitenaanval. Triumphera begint bijzonder goed aan de wedstrijd. Er wordt vrijuit gespeeld, het is duidelijk dat de dames weinig druk voelen. Voor Bianca is het haar debuutwedstrijd op de midpositie en ze pakt dat bijzonder goed op. Nicole Henstra wordt goed aangespeeld waardoor zij de aanvalsters ook goed weet te vinden. De teams zijn goed aan elkaar gewaagd en dat resulteert in een aantal mooie lange rally’s. Triumphera behoudt echter gedurende de set steeds een voorsprong. Aan het einde van deze set zet de thuisploeg nog even extra aan en wint met 25-20.
In de tweede set spreekt AVC’69 de ervaring binnen hun team aan en al snel kijkt Triumphera tegen een achterstand van 5-6 punten aan. De passing is niet zorgvuldig genoeg meer aan de zijde van Triumphera. Coach Jan Vonk brengt op de spelverdeling routinier Sonja Witterholt in en zij moet heel wat meters maken door het veld. Door de gebrekkige passing kunnen de aanvalsters niet goed gevonden worden. Tegen de ervaring van AVC’69 redt het team het daar dus niet mee. Aan het einde van de set loopt de individuele foutenmarge op waardoor AVC’69 de tweede set redelijk eenvoudig wint met 16-25.
Strijdlustig beginnen beide teams aan de derde set. Coach Jan Vonk brengt Marinke Lycklama a Nijeholt in op de midpositie. Triumphera weet het ritme weer te herpakken. Opnieuw een beeld van lange rally’s en een gelijkopgaande stand op het scorebord. Echter nu steeds met een kleine voorsprong voor AVC’69. Het is hard werken voor de speelsters. Er worden heel wat ballen van de vloer gedoken. Dat is tegelijkertijd ook vermoeiend en daarom brengt Jan Vonk tegen het einde van de set Astrid Schraag in om daarin weer wat verfrissing te brengen. Uiteindelijk trekt AVC’69 aan het langste eind en wint ook de derde set.
In de vierde set lijken de krachten bij Triumphera uitgeput. Ondanks een aantal wissels aan de zijde van de thuisploeg wint AVC’69 deze bekerwedstrijd uiteindelijk met 1-3.
Toch kijkt Jan Vonk samen met zijn team terug op een goede wedstrijd. ‘Het was wat wisselvallig maar dat is te verwachten na slechts twee en voor sommige speelsters maar één training. Ik heb mooie dingen gezien en dat geeft vertrouwen voor dit seizoen. En natuurlijk is er ook genoeg waaraan we nog moeten werken als team.’ concludeert Vonk tevreden.