Zoek
Sluit dit zoekvak.

DWF

Digitaal Wedstrijd formulier

Wat is het DWF

DWF staat voor Digitaal Wedstrijd Formulier. Het is sinds enkele jaren de vervangen van het papieren wedstrijdformulier. Sinds 2022/2023 is het ook de vervanger van de fysieke spelerspassen.

Het DWF wordt gebruikt voorafgaand, tijdens en na de wedstrijd. Het wordt gebruikt om de spelerscontrole te doen, het wedstrijdverloop te noteren en de uitslag definitief te maken. Op deze pagina leggen we uit welke personen met het DWF hebben te maken en wat zij moeten doen.

De aanvoerder

Vóór elke wedstrijd moet de aanvoerder op het DWF formulier invullen welke spelers mee gaan doen en welke ‘stafleden’ er op de bank zitten. Volgens de reglementen mogen alleen personen die lid zijn van een volleybalvereniging en daarmee lid van de Nevobo, mee doen aan een volleybalwedstrijd. Of dat nu is als speler, begeleider of scheidsrechter. Als dat niet gebeurd kan de vereniging daarvoor een boete en/of aftrek van punten opleveren.

De scheidsrechter

De scheidsrechter heeft rondom een wedstrijd meerdere taken wat betreft het DWF:

Tijdens de wedstrijd kan een teller ook het verloop van de wedstrijd bijhouden. Dat noemen we ‘live bijhouden’. Gebeurd dat niet, dan kan de scheidsrechter na de wedstrijd de optie ‘uitslag invoeren’ gebruiken.

Voor de wedstrijd: spelers invoeren (aanvoerder)

Voor aanvang van de wedstrijd moet op het DWF worden ingevuld welke spelers mee doen aan de wedstrijd. Dit moeten spelers zijn die er zijn of later komen en ook kunnen spelen. Geblesseerde spelers worden niet als speler genoteerd.

Daarnaast moeten ook een coach, assistent-coach en andere ‘begeleiders’ die tijdens een wedstrijd op de bank zitten worden genoteerd. Dit staat onder het kopje ‘Begeleiding’. Op deze manier kan bijvoorbeeld ook geblesseerde speler ook op de bank zitten. In totaal mogen er 5 begeleiders zijn.

De spelers en begeleiders moeten altijd lid zijn van de vereniging waar zij voor uitkomen. Door een naam in te voeren wordt automatisch gezocht in de leden. Is deze niet te vinden? Druk dan tijdens het zoeken op ‘Niet-gevonden persoon toevoegen’ en vul alle gevraagde informatie in. De bond beoordeeld dan later of die persoon deel mocht nemen aan de wedstrijd.

Voordat de wedstrijd begint doet de scheidsrechter de controle van alle ingevulde deelnemers via de spelerscontrole. Het ’team accorderen’ is dus niet de taak van de aanvoerder, maar van de scheidsrechter.

Voor de wedstrijd: spelers controleren (scheidsrechter)

Zodra de teams hun spelers en begeleiders hebben ingevuld, moet de scheidsrechter controleren of deze informatie klopt. Dit gebeurt door middel van de spelerscontrole. Zorg er daarom voor dat je op tijdig aanwezig bent. Op het niveau van 2e klas etc. is dit minimaal een kwartier, maar met een half uur heb je alle tijd.

Druk op het rondje met daarin een poppetje en een vinkje om de spelerscontrole te starten.

Druk op het rondje met daarin een poppetje en een vinkje om de spelerscontrole te starten.

Er verschijnt een nieuw venster met de eerste speler van de team. Controleer of deze speler inderdaad aanwezig is met behulp van de foto en rugnummer. Klopt dit? Druk dan op Akkoord. Komt een speler later (bijvoorbeeld vanaf een andere wedstrijd), druk dan op Komt later. Een speler mag na aankomst bij de volgende set mee spelen. Is een speler niet aanwezig? Dan mag deze niet op de lijst staan. Druk dan op Komt niet. De speler wordt dan als zodanig gemarkeerd. Doe hetzelfde voor de begeleiders. Is dit een persoon die handmatig is toegevoegd omdat deze niet automatisch naar voren kwam (geboortedatum is dan zichtbaar)? Dan moet je ter controle om een identiteitsbewijs vragen.

Zijn van beide teams de spelers gecontroleerd? Controleer dan of jij als scheidsrechter goed staat ingevuld. Ook is de teller verplicht om in te vullen. Voer ook de controle van de officials uit, net als voor de spelers. Als dit allemaal correct is uitgevoerd zie je 3 keer een groen bolletje en 3 keer de melding dat alles 'Geaccordeerd' is. Ten overvloede vermelden we nogmaals dat je altijd de juiste gegevens invult. Vul geen gegevens van anderen in, zoals de naam van een andere scheidsrechter etc. Ontdekken hiervan kan resulteren in forse boete's, puntenaftrek of andere sancties.

Druk nu op 'Start de wedstrijd'. Daarmee leg je definitief de teamsamenstellingen vast en kan deze niet meer worden veranderd.

Tijdens de wedstrijd: Live bijhouden of resultaat invoeren (teller)

Er zijn tijdens de wedstrijd 2 manieren om het verloop van de wedstrijd bij te houden.

Bij live bijhouden vul je aan het begin van elke set de beginopstelling in van beide teams. Daarna druk je op ‘Start set x’. Vervolgen noteer je elk gescoord punt, elke time-out en andere gebeurtenissen.

Bij resultaat invoeren druk je onderaan op de knop ‘Setresultaat invoeren’. Je vult daarna direct de setstand in en klikt aan welke spelers hebben gespeeld in die set. Vervolgens kies je voor ‘Bevestigen’.

Na de wedstrijd: Controleren en afsluiten (scheidsrechter met aanvoerders)

Controleer na de wedstrijd samen met de aanvoerders of de ingevoerde uitslagen correct zijn. Controleer ook of de spelers die echt hebben gespeeld, goed staan aangevinkt. Reglementair is dit relevant, voor bijvoorbeeld invallersbepalingen etc.

Laat elke aanvoerder vervolgens de 'digitale handtekening' zetten door op 'Accorderen' te klikken. Vervolgens klik je als scheidsrechter op Accorderen. Tot slot druk je op Verzenden. Daarmee maak je de wedstrijd definitief. Je verstuurt daarmee het Digitale Wedstrijd Formulier voor die wedstrijd in en kunt geen aanpassingen meer doen.

Demo: oefenen

Het gave van het DWF is dat je zelf kunt testen, oefenen, uitproberen en ga zo maar door. Log in op het DWF via dwf.nevobo.nl met je Mijn Nevobo account en druk bovenin op het menu op DEMO. Je krijgt dan de wedstrijd (T)Opduikers tegen Netsmashers. Je kunt hier vervolgens alles functies uitproberen die hierboven staan beschreven en nog veel meer. Leef je uit, je kunt niets kapot maken.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Bouke Koning, hij helpt je graag verder.