Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuwe spelregels seizoen 2022-2023

De Nevobo-competitie staat op het punt te beginnen. Vlak voor de start delen we graag nog een paar aanpassingen in de spelregels en reglementen met je. Enkele wijzigingen die voor ons niet van toepassing zijn hebben we hier niet gedeeld.

Altijd 4 of 5 sets

De derde klas en lager en de jeugdteams waren gewend 3 sets te spelen. Vanaf dit seizoen is dit gelijk getrokken met de 2e klas en hoger. Een wedstrijd bestaat vanaf nu dus ook bij jeugd uit minimaal 4 sets. Is de stand in sets gelijk? Dan wordt een beslissende 5e set gespeeld tot 15 punten (2 punten verschil).

Aanvoerder en libero

Een libero mocht voorheen geen aanvoerder zijn. Vanaf dit seizoen mag dit wel.

Geen strafruimte

Officieel hoorde er bij een volleybalveld altijd een strafruimte gereserveerd te zijn bij beide speelhelften voor het geval een speler uit het veld wordt gestuurd voor een set of gediskwalificeerd voor de hele wedstrijd. Dit is vervallen. De nieuwe regel is nu dat wanneer een speler uit het veld wordt gestuurd voor de set of gediskwalificeerd voor de hele wedstrijd, hij/zij naar de kleedkamer moet gaan.

Wanneer een team niet meer regulier kan wisselen na een dergelijke straf maar nog wel een normale speler op de bank heeft zitten (dus niet de libero of de speler die er even uit is voor de libero), dan mag er uitzonderlijk worden gewisseld.

Opstellingsfout

Voorheen mocht je niet voorbij je corresponderende speler. Zodra je als achterspeler met een voet voor de voorste voet van de corresponderende voorspeler kwam, was dat fout. Dat is nu versoepeld. Vanaf nu is het fout als je volledig voorbij je corresponderende speler bent. Zolang je dus met enig deel van je voet nog niet helemaal voorbij je corresponderende speler bent, is dat goed!

Meer weten?

Wil je meer in detail lezen over deze wijzigingen? Klik dan hier om het verkorte document van spelregelwijzigingen te lezen.